Великдень

Великдень – найдавніше, найважливіше, та найсвітліше свято для всіх православних християн.

Цього року Великдень відзначають 16 квітня.

Які асоціації виникають у вас при слові Великдень? Найчастіше – це теплі, сімейні традиції, де клопоче на кухні мама, бабуся. В ночі хресні ходи до церкви або храму зі свічками. На домашньому столі – знайомі з дитинства фарбовані яйця, паска, що пахне ваніллю.

Традиційні паски почали випікати ще в дохристиянські часи. Спочатку, випікали із-за їхньої форми – як і яйця, вони символізували родючість у господинь. Що стосується самого свята Пасхи, то він бере своє коріння від єврейського свята Песах (Пейсах) – день виходу іудеїв з Єгипту. За переказами, коли іудеї тікали з єгипетського полону вони не встигли заквасити як слід хліб, тому взяли з собою прісне тісто.

Пізніше з цього хліба вони зробили коржі. З того часу, іудеї, зустрічаючи Великдень, під час молитви, в знак визнання і подяки, обов’язково причащаються хлібом.

Особливе значення при випіканні пасхальної страви приділяли прикрасам.

Як правило, на ній повинні обов’язково бути присутнім букви “ХВ”, хрест або напис: “Христос Воскрес”. Викладають букви горіхами, родзинками, пишуть глазур’ю, помадкою. Прикрашають випічку маком, присипкою, мастикою в формі квітів. Трави, квіти, зелень – невід’ємна частина атрибутики. Адже Великдень – це світле свято відродження, нового життя і вселенської любові.

Ще одна обов’язкова страва пасхального столу – сирна паска. Вона є символом радості, райського життя і пасхальних веселощів. Зазвичай готується з сирної маси, яка віджимається і поміщається в особливу сирну форму з чотирма дощечками. Форма нагадує собою піраміду і символізує місце розп’яття Ісуса Христа – Голгофу.

Будь-який святковий великодній стіл буде виглядати привабливо, якщо на ньому будуть присутні всі три головні атрибути Великодня – крашанки, паска, м’ясні страви.

Проявіть фантазію, прикрасьте свій стіл вазою з весняними квітами і святковий стіл вийде веселим і неповторним. Не знаєте, як все встигнути?

Василеві Пироги приймають замовлення на приготування домашніх пасок до Великодня і на інші страви до святкового столу. Наші кухарі готують паски за старовинними рецептами, додають виключно свіжі та якісні інгредієнти, готують з любов’ю та по-домашньому.

Замовити паску Ви можете, залишивши заявку по телефону або замовивши зворотний дзвінок, а також за допомогою швидкої кнопки “Замовити”, і ми доставимо Вам свіжі паски – тільки-тільки з печі.

Читати далі

04.07.2017

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *